Τι είναι λεμφοίδημα ?
Λεμφοίδημα είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται παθολογική συσσώρευση λέμφου στους ιστούς ή ανεπαρκής απορροή της από αυτούς, με αποτέλεσμα τη διόγκωση (οίδημα) σε κάποια περιοχή του σώματος, συνήθως των άνω ή κάτω άκρων, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση του και σε άλλα μέρη του σώματος.
Αίτια εμφάνισης του οιδήματος είναι η αδυναμία του λεμφικού συστήματος να ανταπεξέλθει επαρκώς στη απορροή πρωτεϊνών και υγρών, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το μεσοκυττάριο χώρο μιας περιοχής μέσο του Φλεβικού συστήματος, με αποτέλεσμα την παγίδευση (αντί παραμονή) τους εκεί, που εμφανίζεται σαν διόγκωση, πρήξιμο και οίδημα.
Διακρίνονται δυο τύποι λεμφικής ανεπάρκειας: η πρωτοπαθής (λόγω ελαττωματικής λειτουργίας του λεμφικού συστήματος αυτού κάθε αυτού) και η δευτεροπαθής (λόγω άλλων παραγόντων που κατά τα αλλά επιβαρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία του λεμφικού συστήματος).
Η πρωτοπαθής ανεπάρκεια συνήθως οφείλεται σε γενετικά – κληρονομικά αίτια (συγγενές λεμφοίδημα ή επίκτητη μηχανική ανεπάρκεια), και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ανάλογα με τον τύπο της κληρονομικότητας.
H δευτεροπαθής ανεπάρκεια αντίθετα οφείλεται συνήθως σε υπερπαραγωγή λέμφου, (ονομάζεται και ανεπάρκεια εξ υπερφόρτωσης) και οφείλεται στην αδυναμία του λεμφικού συστήματος να απομακρύνει όλη την ποσότητα της παραγομένης λέμφου, με αποτέλεσμα αυτή να λιμνάζει στην περιφέρεια .
Πρωτογενές Λεμφοίδημα
Το πρωτογενές λεμφοίδημα οφείλεται σε αγνώστου αιτιολογίας δυσπλασία του λεμφικού συστήματος η οποία δημιουργεί μηχανική ανεπάρκεια στην λειτουργία του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επεξηγηθεί ΕΠΑΡΚΩΣ οι ακριβείς λόγοι που το προκαλούν. Αναφέρεται ότι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο ΠΑΙΖΕΙ η κληρονομικότητα.
Δευτερογενές Λεμφοίδημα
Το δευτερογενές λεμφοίδημα δημιουργείται από τραυματισμό των λεμφαγγείων ή από αφαίρεση των λεμφαδένων. Αυτό το είδος λεμφοιδήματος είναι το πιο συχνό και εμφανίζεται κυρίως έπειτα :
- Από χειρουργικές επεμβάσεις ( μαστεκτομή,μαζικός λεμφαδενικός καθαρισμός, υστερεκτομή, Ολική προστατεκτομη(επέμβαση προστάτη)
- Ακτινοθεραπεία για (τον) καρκίνο
- Τραυματισμός
- Μόλυνση
- Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
- Εγκαύματα
- Παχυσαρκία
- Φιλαρίαση (Ειδική σπάνια νόσος που οφείλεται σε προσβολή και καταστροφή των λεμφαγγείων από ειδικό μικροοργανισμό)
Στάδια λεμφοιδήματος
Aνάλογα με την κλινική βαρύτητα και τη χρονιότητα του, το λεμφοιδημα διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:
1α. Χωρίς κλινικά σημεία , αλλά παθολογική σκιαγραφική λεμφαγγειογραφία (διαγνωστική διαδικασία που επιτρέπει την παρατήρηση ενός τμήματος του λεμφικού συστήματος μέσω ακτινολογικής εξέτασης μετά την έγχυση ενός σκιαγραφικού υλικού).
1β. Οίδημα μαλακό , χωρίς δευτερεύουσες αλλοιώσεις ιστών .
2. Οίδημα σταθερό , με δευτερεύουσες αλλοιώσεις ιστών .( λόγω αυξημένης τάσεως αυτών απο τη χρόνια συγκέντρωση λέμφου)
3. Οίδημα σκληρό με δευτερεύουσες αλλοιώσεις ελεφαντίασης (λόγω χρόνιας εμμένουσας συγκέντρωσης λέμφου και φθοράς των ιστών εξαιτίας αυτής).
Ακολουθούν δυο ενδεικτικές φωτογραφίες λεμφοιδημάτων των άκρων:
Διαβάστε περισσότερα για την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία λεμφοιδήματος, κάνοντας κλικ εδώ.